wydanie piaseczynsko-ursynowskie (nr 845), 2021-02-26
Patelnie kamienne – 3 porady dla użytkownika
Dobra patelnia kamienna jest jak karabin snajperski. Porównanie to z całą pewnością przypadnie do gustu wszystkim mężczyznom, którym zdarzyło się na nich smażyć. Są więc narzędziami najwyższej jakości, ale należy potrafić się z nimi obchodzić – są bowiem specyficzne. Bywają ciężkie – ale efekt, który uzyskamy odpowiednio je obsługując – przejdzie nasze najśmielsze oczekiwania. Jak więc smażyć na kamiennych patelniach, tak by nasze dania były powalające – jak strzał ze wspomnianego na początku karabinu? Odpowiedź w poniższym artykule.
Patelnie kamienne dzielimy zazwyczaj na dwa ich rodzaje. Są więc patelnie z powłokami granitowymi, jak i te z – marmurowymi. Jedne i drugie cechują się podobnymi właściwościami. Ich najważniejsze cechy to:
-Patelnie granitowe i marmurowe rewelacyjnie przewodzą, rozprowadzają i utrzymują ciepło
-Patelnie granitowe szybko się nagrzewają
-A co za tym idzie: potrawy na nich przygotowywane na długo zachowają ciepłotę
-Patelnie kamienne: granitowe i marmurowe pozwalają na wysmażanie produktów z niewielką ilością tłuszczu, a co za tym idzie przygotowywane na nich jedzenie będzie zawsze pozbawione tłuszczu i zdrowe
-Patelnie granitowe i marmurowe są bardzo wytrzymałe, a co za tym idzie odporne na wszelkie uszkodzenia.
Komplet 3 patelni TOPFANN Prestiż 20/24/28cm; Źródło:
Prymus AGD
Jak bezpiecznie używać kamiennej patelni?
Przyszła więc pora na przedstawienie 3 praktycznych porad na temat odpowiedniego użytkowania kamiennej patelni: zarówno tej granitowej, jak i marmurowej. Jak więc w pełni wykorzystać jej potencjał?
Jak już wspomnieliśmy patelnie kamienne, zarówno granitowe, jak i marmurowe szybko się nagrzewają. Jest to oczywiście ich wielka zaleta – doskonale rozprowadzają bowiem dzięki temu ciepło po całej swojej powierzchni – a tym samym nasz posiłek jest równomiernie podgrzany. Na dłużej zatrzymuje też swoją ciepłotę. Warto jednak zachować ostrożność. Zarówno powłoki granitowe, jak i marmurowe sprawiają, że patelnia jest ciężka. Istnieje więc możliwość dotkliwego poparzenia się – zarówno dotykając niechcący jej ścianek, jak i – w gorszym jeszcze przypadku – wysypując na siebie gorącą zawartość. Ostrzegało już przed tym wielu telewizyjnych kucharzy, jak choćby Gordon Ramsay.
Użycie tłuszczu na kamiennej patelni
Kolejną kwestią jest użycie oleju na naszej granitowej patelni. Otóż wspomniane powyżej powłoki nieprzywierające – dają nam możliwość smażenia na minimalnej jego ilości. Będzie to z pewnością informacja warta podkreślenia dla wszystkich osób cierpiących na nadwagę, czy niestrawność. Jeśli jesteśmy dotknięci chorobą układu trawiennego – powinniśmy korzystać z kamiennej patelni.
Ilość powłok nieprzywierających na kamiennej patelni
Ostatnią poradą jest ta tycząca się ilości powłok nieprzywierających na naszej patelni. Otóż warto wiedzieć, że są lepsze i gorsze patelnie kamienne. Granit, mimo, że posiadający zbliżone właściwości do marmuru – uchodzi jednak za lepszy od niego. Inną kwestią jest omawiany już ciężar patelni kamiennej – im cięższa, tym trudniejsza w użyciu, ale i… lepsza! Im więcej bowiem ciężkich powłok nieprzywierających na naszej patelni – tym trwalsza się ona okaże. Będzie to miało też swoje oczywiste przełożenie na jakość naszego posiłku.
Podsumowanie
Jak więc widzimy patelnie kamienne oferują nam wiele. Ich wysoka waga – świadczy tak naprawdę o jakości wykonania. Dla pewności powinniśmy kupować je tylko w dobrych sklepach internetowych.
art. promocyjny