Zasięg
Zasięg
redakcja
Redakcja
Ogłoszenia
Ogłoszenia
Reklama
Reklama
Najbliższe wydanie Kuriera Południowego ukaże się 20 września 2019**Najbliższe wydanie Kuriera Południowego ukaże się 20 września 2019**Najbliższe wydanie Kuriera Południowego ukaże się 20 września 2019**


wydanie piaseczynsko-ursynowskie (nr 734), 2018-09-21
Ze szczyptą serca i pasji do smaku

TARCZYN Sery wytwarzane przez Natalię i Jarosława Hermanów z Raciborów zdobyły aż trzy nagrody w dopiero co rozstrzygniętym konkursie na Najlepsze Mazowieckie Sery Zagrodowe

Plebiscyt organizowany przez władze województwa to ukłon w stronę małych producentów mleczarskich. – W ostatnim czasie żywność tradycyjna i regionalna, która powstaje na bazie receptur naszych przodków, cieszy się niegasnącą popularnością. Konsumenci coraz częściej rezygnują z żywności produkowanej masowo, na rzecz smaków i aromatów, które często pamiętają jeszcze z dzieciństwa. Właśnie z myślą o nich i producentach organizujemy konkursy, w których popularyzujemy rodzimą kuchnię i mazowieckie potrawy, które są nie tylko smaczne i zdrowe, ale też pysznie wyglądają – podkreśla Adam Struzik, marszałek Mazowsza.

Z koni nie dało się wyżyć
Państwo Herman sprowadzili się z Warszawy do Racioborów pod Tarczynem 25 lat temu. Zaczęli od hodowli koni na 8 hektarach oraz agroturystyki. – Motorem naszego działania była miłość do koni oraz zamiłowanie do prostego życia na wsi w otoczeniu dzieci i zwierząt – mówi Natalia Herman. – Niestety, koszty utrzymania ośrodka jeździeckiego nas przerosły, nie dało się z tego wyżyć. Dlatego w zamian zaczęliśmy hodować krowy i kozy, tych ostatnich mamy obecnie 70 – dodaje. Tak zrodziła się Manufaktura Wiejska Racibory, w której robione są konfitury, wino, kiszona kapusta i ogórki, a także wędzona szynka. Powstają też sery. – To jest jednak na razie taka zabawa – przyznaje z uśmiechem pani Natalia. – Chcielibyśmy poszerzyć naszą produkcję, ale brakuje ludzi do pracy, choćby na parę godzin. Z tego powodu jesteśmy wiecznie zabiegani – narzeka gospodyni.
Do trzeciej edycji konkursu na Najlepsze Mazowieckie Sery Zagrodowe serowarzy z Raciborów zgłosili trzy swoje produkty i za każdy z nich w ubiegłym tygodniu odebrali laur z rąk Adama Struzika. Na najwyższym stopniu podium znalazł się twaróg jersey paprykowo – czosnkowy, drugie miejsce zdobył pleśniowy charolais kozi, a na wyróżnienie kapituły zasłużył koziak włoski – ser kozi świeży. Do konkursu zgłoszono łącznie 58 serów. Jaka jest tajemnica smaku serów Hermanów? – Wkładamy w nie całą swoją pasję. W serach zakochałam się we Francji, gdzie mieszkaliśmy przez kilka lat, a następnie we Włoszech – opowiada pani Natalia. – Ale nawet na Lazurowym Wybrzeżu nie byliśmy tak szczęśliwi jak w naszych Raciborach – dodaje.

Region serami słynący
Specjały, które powstają w Raciborach, bardzo chętnie kupują klienci targowiska w Tarczynie, bio-bazaru na Wołoskiej w Warszawie czy jarmarku na Nowym Mieście. Czasem – tak jak w ubiegłym tygodniu – pan Jarosław wyprzedaje dokumentnie wszystko.
Władze Mazowsza wspierają i promują małych producentów mleka, ponieważ nasz region ma bogate i wieloletnie tradycje serowe. Twaróg był powszechnie wytwarzany z naturalnie ukwaszonego mleka, a nad samą Wisłą (m.in. w naszym mikroregionie Urzecze) produkcją serów (typ gouda czy edamski) zajmowali się m.in. osadnicy olenderscy.
Piotr Chmielewski


Brak komentarzy

dodaj komentarz
komentarz będzie widoczny po akceptacji przez administratora
nick:
Komentarz:

wprowadź liczbę z obrazka pomniejszoną o "jeden":         

Wydanie:
PIASECZYŃSKO-URSYNOWSKIE
· Na cmentarzu chorują kasztanowce
· Ruszyły warsztaty pszczelarskie dla dzieci
· Na trzeźwo też może być fajnie
· Wycinka lasu w Wilczej Górze
· Skromniej, ale z klimatem
· Piękne książki opanowały rynek
· Wspólna biesiada. Wójt podziękował rolnikom
· W Mysiadle zlikwidowano plantację marihuany
· Gmina zadłuży się na 100 mln zł
· Rodzice przedszkolaków skarżą się na posiłki w CEM
· Komunikacyjne zmiany przez pół roku
· Duże zmiany w przychodni w Gołkowie
· Jeszcze ładniejsze Górki Szymona
· Rozgrzebana szkoła w Głoskowie. Gmina rozwiązała umowę z wykonawcą!
· Mieszkańcy Wczasowej: mamy dość uciążliwości
· Spotkanie z pięknymi książkami
Wydanie:
PRUSZKOWSKO-GRODZISKIE
· Piękna nasza Polska cała
· Trzej królowie przybyli z darami
· Miasto wspiera walkę ze smogiem
· Domaniew z nową świetlicą
· Pamięci prezydenta Wilsona
· Co zrobić, żeby było bezpieczniej?
· Tańsze bilety dla mieszkańców
· Zainwestują w drogi, kanalizację i... Austerię
· Poznaj mieszkańców lasu
· Czytali i w dzień, i w nocy
· Trzy nowe pomosty i siłownia
· Gorączka w pogotowiu
· Najpierw bramki, potem nowe pasy
· Wiosną wystartuje budowa Akademii Legii
· Stacja i dworzec na ukończeniu
· Kilometry ulic, dwie hale, przedszkole i ratusz
Wydanie:
GRÓJECKIE
· W Dniu Chynowa bawiła się cała gmina
· Olimpijczyk z indeksem
· Lekcja samorządności
· 36 uczniów uczestniczyło w Misji Przyroda
· Marianna Czamara „Belfrem roku”
· Sceny jak z prawdziwego horroru
· Marian Woronin w Błędowie
· Próbował podpalić kościół
· Rosiewicz wyśpiewał sobie „Ciotkę szarlotkę”
· Dyrektorem to tu jestem ja!
· Grójec będzie płacić mniej
· Każde jabłko na wagę „złota”
· Maliszewski czeka na wyrok
· Spóźniony śmigus-dyngus... pomyjami
· PCM w Grójcu ogłosi upadłość?
· Truskawkom zagłada nie grozi
© 2005-2019  Kurier poludniowy    •    Wszystkie prawa zastrzeżone    •    projekt i wykonanie: iQuest